Saturday, May 9, 2009

KAK ZAH, ITULAH HAKIKAT POLITIK ...!

Saya bukan nak kata kesian, dan bukan juga nak katakan simpati kepada Ustazah Azizah Khatib Mat (Kak Zah - balu kepada Allahyarham Ustaz Alwi yang saya kenali seawal tahun 80-an), di mana sudah 'ditolak' daripada jawatan Ketua Dewan Muslimat PAS Pahang dalam Muktamar Dewan Muslimat PAS Pahang kali ke-23 di Kompleks Imam Syafie, Jerantut baru-baru ini.
Kak Zah yang hampir dua dekad memegang jawatan Ketua DMP Pahang, malah pernah menjadi Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat kecundang di tangan Salmiyah Mohd Noor 45.
Menurut Kak Zah, beliau boleh menerima kekalahan tersebut, namun bimbang dengan apa yang sedang berlaku di dalam parti khususnya DMP kerana wujud unsur-unsur negatif yang dibawa pihak tertentu untuk mecorakan kepimpinan PAS.
Katanya, "Dahulu saf kepimpinan parti boleh melakukan 'syura' bagi menentukan siapa untuk memimpin tanpa wujud lobi-melobi untuk mendapatkan jawatan".
"Kini semuanya mulai berubah dan ia adalah budaya yang diimpot daripada parti lawan yang kita tentang, saya harap kepimpinan baru bertindak segera mencantas unsur tersebut sebelum ia menjadi barah," ujarnya.
Menurutnya, beliau tidak bercadang untuk memimpin DMP sampai bila-bila tetapi beliau mempunyai plan peralihan kuasa secara teratur.
Demikianlah sedikit sedutan daripada berita dalam Harakahdaily tulisan Sdr.Basiron Wahab, betapa kebimbangan yang diluahkan oleh Kak Zah terhadap tribulasi dalam perjuangan politik yang sudah menjurus ke arah kusut.
Untuk Kak Zah, demikianlah halnya tingkahlaku manusia. Walau apa pun ia bergelar, ustazah ke, ustaz ke, tok alim ke, tok jahil ke, Umno ke, Pas ke, PKR ke, DAP ke, MIC ke, MCA ke ...... apabila sudah berada dalam dunia politik dia akan mudah lupa prinsip.
Di zaman susah dengan perjuangan yang sangat berliku, Kak Zah tabah berada dalam saf kepimpinan PAS khususnya di Pahang. Dah apabila PAS sudah semakin bersinar dengan dokongan DAP dan PKR, maka ada orang lain yang tak semena-mena dan tanpa segan silu menolak Kak Zah mentah-mentah tanpa menunggu 'pelan peralihan kuasa' yang telah dirancangkan lebih awal.
Itu pun belum lagi Pakatan Pembangkang dapat memerintah Kerajaan Pusat, baru lima buah negeri saja, dah wujud lobi-melobi dan tarik-menarik. Dah mula pandai nak tonjolkan diri kononnya mereka pejuang 'asli'.
Kak Zah, mungkin itulah budaya politik yang diimpot dari Maha Guru Pakatan Pembangkang, Sdr.Anwar Ibrahim secara halus dan licik.
Kak Zah dinilai sudah tidak layak duduk dalam saf kepimpinan PAS fahaman lama warisan perjuangan bimbingan Allahyarham Ustaz Haji Alwi, Pejuang PAS yang tidak kenal erti 'kompromi' dalam soal dasar perjuangan.
Tau tak Kak Zah, bahawa Kak Zah bukan dari kelompok Erdogan!
Kalau anak-anak Kak Zah juga menurut jejak pendirian ayah mereka, mereka juga akan turut disingkirkan. Kita sama-sama lihat!
NGUPINGTRUS : Sabarlah Kak Zah! Segala keperitan perjuangan Kak Zah yang ikhlas akan mendapat ganjaran dari Allah Taala yang Maha Mengetahui akan yang tersurat dan tersirat.

2 comments:

PKMPL said...

Mari ke Blog Ana

AJK Bahagian said...

Assalamualaikum wbt.

Wahai Kak Zah.....

Ingatlah:
1. Jawatan itu bukan harta pesaka.
2. liPAS tu bukan parti Islam, ianya parti politik
3. Kalau dah sedar.... keluar saja dari liPAS yang bersengkokol dengan DAP tu...

Untuk rujukan bacalah selanjutnya...

Posted: Sun Feb 08, 2009 6:36 pm
Post subject: KARPAL minta ANWAR letak JAWATANN!!

Sebelum ini bila kalangan pemimpin Barisan Nasional cakap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menjadi pelopor budaya lompat parti ia dianggap satu propaganda.Semua orang tahu mengenai Pelan 16 Septembernya yang tak menjadi hingga ada drama kejar mengejar para Ahli Parlimen BN yang nak melawat Taiwan tidak lama dulu.

Kemudiannya beliau tampil bergaya bila Ahli Dewan Undangan Negeri BN kawasan Bota,Perak Datuk Nasaruddin Hashim melompat 11 hari ke PKR.

Tidak timbul soal perlu pilihanraya semula.Bagi Anwar itulah demokrasi.

Namun bila dua Exco Kerajaan Negeri PKR Perak,Jamaluddin Mat Radzi dan Osman Jailu istihar diri melompat jadi wakil rakyat Bebas beliau terus menjerit kata tak sah.

Rupanya dalam barisan pembangkang ramai yang ‘ angin satu badan’ pada Anwar kerana bersikap lidah bercabang dalam soal melompat parti.

Ada yang memendam rasa dan ada yang sudah tidak tahan dengan karenahnya.
Ahad,Pengerusi DAP, Karpal Singh lepas bom bila beliau dalam satu sidang akhbar di Georgetown mahu Anwar letak jawatan sebagai Ketua Umum barisan pembangkang.

Baginya Anwar tidak layak jadi ketua mereka kerana bertanggongjawab mempromosikan budaya lompat parti hingga mencetuskan ketegangan dikalangan pembangkang.

Karpal mengakui ahli PKR dan DAP telah terperangkap dengan retorik Anwar yang menyokong perbuatan wakil rakyat melompat parti.

"Beliau telah menyebabkan cukup masalah dan sudah tiba masa bagi Anwar bertaubat.

"Kini masa untuk Pakatan Rakyat memerlukan seorang lagi pemimpin," kata Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor,Pulau Pinang.


Difahamkan kalangan pemimpin pembangkang merasakan tamparan hebat bila Anwar terkena jeratnya sendiri dengan tindakan Nasaruddin kembali menyertai UMNO.

Ada yang merasa malu kerana tak tahu nak berjawab lagi dalam soal lompat parti kerana semua tahu Anwar adalah 'kepala' dalam tindak tanduk ini.

Kalangan mereka dikatakan menyalahkan Anwar hingga jatuhnya kerajaan negeri Perak kepada BN kerana nak mengejar cita-citanya merampas kerajaan pusat menerusi pintu belakang.

Juga difahamkan selain DAP kalangan pimpinan PAS sendiri berbeza pendapat terhadap gerakan Anwar nak memancing Ahli Parlimen BN menerusi lompat parti.

Mereka yang diketahui kuat mendokongnya hanyalah puak Erdogan - iaitu gelaran bagi kalangan pemimpin PAS yang pro-Anwar diketuai oleh Datuk Husam Musa.- 8/2/2009


_________________
boikot pakatan ranap!Hehehe aku sudah tengok di tv tadi kenyataan si Karpal anak haram, aku rasa Nik Aziz boleh terkencing dan menangis kalau dia dengar depan2 sebab bukan main marah si Karpal anak haram. Khalifah Lim dan bapa boleh lari sampai terpaksa sembunyi bawah meja kalau mereka dengar. Anwar pula, aku rasa bolehlah dia pergi bersembunyi lagi di kedutaan Turki kalau dia mahu.

Tak kisahlah apa si Karpal anak haram kata, kesimpulan yang boleh kita buat ialah si Karpal anak haram pun 2 kali 5 sama dengan nama2 yang telah aku sebut. Persoalannya, kenapa sekarang si Karpal anak haram baru hendak sedar dan terngadah berkata Anwar tidak layak menjadi ketua PR?. Kenapa sejak dari mula lagi DAP tidak membuat gertakan jika Anwar tidak berhenti-terus menggunakan taktik menggalakan orang BN melompat parti, DAP akan keluar dari PR?

Memang tidak perlu kita menyuruh si Karpal anak haram bertaubat sebab dia kafir harbi tetapi si Karpal anak haram menyuruh Anwar bertaubat seorang sahaja memang tak aci. Si Karpal anak haram harus juga menyuruh Nik Aziz, Hadi Awang dan Husam Musa semua bertaubat baru aci. Esok2 pasti bertambah menarik jika kita dapat melihat mereka bertikam lidah sesama sendiri dalam media.

Khusus buat pemuja2 Anwar tak kira dalam IsuHot atau dimana sahaja mereka berada, pergilah marah kaw2 pada si karpal anak haram. Dari dulu orang sudah kata DAP memang tidak ikhlas, bongkak, chauvinist dan opportunist. DAP cuma hendak 'tunggang' dan perbodohkan orang melayu sahaja yang tidak sedar diri seperti Anwar, PKR dan PAS.

Lihatlah apa sudah jadi sekarang pada semangat satu hati(konon2) 'pakatan' DAP, PKR dan PAS?. Masihkah anda buta mata, buta hati, pekak dan tuli lagi wahai pemuja Anwar semua dengan sandiwara DAP?. Selepas PR di Perak tumbang DAP terus hilang kesetiaan dan kepercayaan pada kawan2 sendiri padahal DAP pun 2x5 sama perangai mereka dengan PKR dan PAS.

Dengan kenyataan si Karpal anak haram berkata Anwar tidak layak menjadi ketua PR, bermakna hendak dekat dan mungkin selepas PRU13 baru boleh kalau Anwar dan Nik Aziz hendak menikmati sekali lagi tidur sebantal, beromen dan bersekedudukan bersama-sama dengan dengan DAP. Buat masa ini DAP seolah-olah mahu menceraikan buat seketika 2 isterinya yang telah dia nikah secara muta'ah, muahahahaha.

Kalau ada pencacai Pakatan Ranap dan pemuja Anwar baca, siapa nak ikut aku campak si Karpal anak haram dari menara KL sila angkat keyboard?.


Jawapan kepada pertanyaan kenapa harus Anwar takut pada Karpal si anak haram dan Datuk Nalakarupan(bekas sleeping partner penjubo terlaknat) :

Kenapa Anwar harus takut dan jangan berani hendak lawan Karpal?, sebabnya ialah rahsia Anwar dalam kocek si singh murtad itu kerana dia pernah menjadi peguam Anwar dahulu mengendalikan kes liwat dan salah-guna kuasa Anwar. Kepercayaan kita jika Anwar berjaya menjadi PM, si singh murtad akan gunakan 'rahsia' Anwar yang dia tahu itu untuk blackmail Raja Liwat.

Bayangkan gamat atau tidak senario politik negara kalau terjadi begitu selepas Anwar menjadi PM yang masyhur(ehem!) ketika itu diangkat dan ditatang oleh kawan baik dia seperti Paul Wolfowitz(zionis laknatullah juga). Entah2 si Karpal anak haram(melalui DAP) akan bersekongkol dengan yahudi laknat itu untuk menjatuhkan Anwar dan 'mendominasi' negara kita dari segi kepimpinan negara, ekonomi dan sebagainya walaupun kita tahu tidak akan berkekalan. Jika itu terjadi, boleh juga kita anggap satu bentuk penjajahan pada negara kita pada masa itu.

Bercakap tentang si Nala kenapa Anwar harus takut dan jangan berani lawan dia, sudah pasti tentang rakaman aksi menggerudi stor kunyit orang dimana Nala ada menyimpan rakaman tersebut. Menjadi pertanyaan kita, kenapa Anwar tidak pernah sedar diri bahawa dia bukan 'tunggang' orang tetapi orang tunggang dia?. Aku pun terkejut juga bila dapat tahu menerusi Ezam bahawa si Husam Musa kata PAS pun nak 'tunggang' Anwar. Wan Azizah tak ambil tahu ke fasal ini semua bahawa suaminya itu tidak sehebat dan segagah mana tetapi hanya seekor lembu bahalul yang mempunyai IQ(kelentong) tinggi itu sahaja.

Seperti yang kita jangkakan Anwar cuma berkata Karpal cuma memberikan pendapat peribadi selepas Karpal berkata Anwar tidak layak menjadi ketua PR dan minta dia letak jawatan.

Pandangan Karpal bersifat peribadi: Anwar

IPOH: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap kenyataan Pengerusi DAP Karpal Singh terhadapnya dan beberapa pemimpin DAP adalah bersifat peribadi dan tidak akan memecahbelahkan parti gabungan PKR-DAP-Pas.

Anggota Parlimen Permatang Pauh itu berkata, kenyataan Karpal itu ekoran tindakannya tidak bersetuju dengan keputusan pemimpin DAP itu untuk menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah berikutan titah baginda supaya Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai Menteri Besar.

Pemimpin de facto Pakatan Rakyat (PR) itu juga menafikan dakwaan Karpal bahawa beliau mempelopori budaya melompat parti dalam Pakatan Rakyat.

kenyataan Karpal itu ekoran tindakannya tidak bersetuju dengan keputusan pemimpin DAP itu untuk menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah

Kenyataan munafik dari Anwar, kalau Anwar tidak bersetuju bermakna dia harus menyuruh si Nizar letak jawatan sebagai MB. Bermakna juga dia setuju dengan keputusan yang telah dibuat oleh Sultan Perak. Menarik sekali kita dapat melihat pemimpin lain dalam PR(PKR khususnya), penyokong PR dan pemuja Anwar mempertahankan Anwar kerana kemunafikan mereka akan dapat kita lihat semakin jelas juga.

Pemimpin de facto Pakatan Rakyat (PR) itu juga menafikan dakwaan Karpal bahawa beliau mempelopori budaya melompat parti dalam Pakatan Rakyat.

Hehehe cukup2 lah tu Anwar, makin banyak kau nafikan makin terserlah kau punya kemunafikan. Begitu juga dengan semakin terserlahnya kemunafikan pemimpin lain dalam PR, penyokong dan pemuja Anwar khususnya terdiri orang melayu jenis lembu bahalul yang mempertahankan Anwar berhubung kenyataan si Karpal anak haram berkata Anwar tidak layak menjadi ketua PR dan minta dia letak jawatan. Tanpa berbelah-bagi aku sokong 200% kenyataan si Karpal.